• طراحی ارتینگ

طراحی ارتینگ

استانداردهای طراحی ارتینگ

طراحی ارتینگ به دلیل حفاظت از جان انسان ها بسیار مهم می باشد. طراحی سیستم ارتینگ باید در چارچوب استاندارد های روز دنیا و به وسیله ی افراد متخصص انجام گیرد. سیستم ارتینگ در کشور ایران قبلا مورد توجه قرار نمی گرفت. اما در حال حاضر به عنوان یکی از بخش های مهم تاسیسات الکتریکی در مجموعه های مختلف به شمار می رود.

لینک های مفید:
عیب یابی سیستم ارتینگ

طراحی سیستم ارتینگ با هدف پیشگیری از برق گرفتگی همچنین جلوگیری از آتش سوزی حاصل از عبور جریان های صاعقه و همچنین به منظور اهداف عملیات الکتریکی انجام می گیرد. هنگامی که بخش های رسانای مربوط به تجهیزات الکتریکی با هادی حامل جریان به صورت مستقیم تماس پیدا کنند (که این فرایند می تواند در اثر از بین رفتن عایق کابل ها و یا خرابی تجهیزات رخ دهد) در این حالت بدنه دستگاه های الکتریکی حامل پتانسیل الکتریکی می شوند.

بنابراین در صورتی که افراد با بدنه ی این دستگاه ها تماس داشته باشند پتانسیل بدنه ی دستگاه از طریق بدن فرد به زمین متصل خواهد شد، لذا این فرایند می تواند خسارات جبران ناپذیری را به بار آورد و در برخی موارد بر اساس موقعیت مکانی و شرایط محیط موجب آتش سوزی می گردد، به همین دلیل است که طراحی ارتینگ از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

لینکهای مفید : کلمپ یو

مزایای طراحی ارتینگ

طراحی سیستم حفاظت از صاعقه از دو جنبه حائز اهمیت می باشد. در وهله ی اول طراحی باید به صورت استاندارد و متناسب با منطقه مورد نظر انجام بگیرد. در مرحله ی دوم باید این عملیات توسط افراد مجرب که در این زمینه دانش و آگاهی لازم را دارند انجام بگیرد.

با توجه به اینکه در مقایسه با کشورهای پیشرفته متاسفانه در کشور ما به این مسئله چندان توجه نمی شود (البته در سال های اخیر می توانیم مشاهده کنیم که تا حدودی طراحی سیستم ارت جدی گرفته می شود) و یا به عبارت دیگر به برخی اقدامات استاندارد که به طراحی سیستم های ارتینگ مربوط می شود توجه چندانی صورت نمی گیرد. در برخی اوقات مشاهده می شود که افراد ناآگاهی وجود دارند که تصورشان از طراحی سیستم ارت پنهان کردن اشیاء رسانا در زیر زمین می باشد، در صورتی که با این مسئله برخورد علمی نشود مشکلات زیادی را به بار خواهد آورد.

لینک های مفید:
نصب سیستم ارتینگ

طراحی ارتینگ به صورت حرفه ای شامل مواردی می باشد که رعایت آن ها ضروری است. این موارد شامل:

– بررسی شرایط سایت محل نصب سیستم ارتینگ.
– مطالعات میدانی برای جمع آوری اطلاعاتی از قبیل مقاومت خاک.
– ارائه طرح مطابق استانداردهای روز دنیا برای دستیابی به اهداف ایمنی و عملیات الکتریکی.
– تهیه لیست متریال مورد نیاز.
– تهیه نقشه ها و دستور العمل های اجرایی.

طراحی ارتینگ

محاسبه هزینه طراحی ارتینگ

طراحی ارتینگ شامل بخش های مختلفی می شود که اجرای آن ها باعث ایجاد هزینه هایی می گردد. محاسبه ی این هزینه ها بر اساس نوع، شرایط و موقعیت و محل قرارگیری سیستم ارتینگ محاسبه می شود. یک سیستم ارتینگ به صورت کامل شامل بخش های ذیل می باشد.

رسانای ارت در سیستم ارتینگ: این بخش سهم زیادی در تعیین قیمت های سیستم ارتینگ دارد که نصب و اجرای آن نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. این بخش از سیستم به قسمت تجهیزات فلزی اتصال پیدا می کند لذا مقاومت این رساناها باید پایین باشد.

طراحی ارتینگ در بخش همبندی و انتقال جریان باید به گونه ای انجام بگیرد که مقاومت بین ترمینال ارت از سمت مصرف کننده و انتهای رسانا در قسمتی که به زمین اتصال پیدا می کند یک اهم باشد. انجام این بخش از طراحی نیاز به تخصص بالایی دارد. همچنین لازم به ذکر است برای طراحی سیستم ارتینگ و حفاظت در برابر صاعقه می توانیم به جای سیم های مسی لخت از تسمه های مسی نیز کمک بگیریم. فراموش نکنید که تشخیص این بخش بر عهده ی شرکت طراحی سیستم ارت می باشد.

اتصالات در طراحی سیستم ارت

یکی دیگر از بخش های بسیار مهم که در طراحی ارتینگ مهم است، انتخاب اتصالات مناسب می باشد. این اتصالات هادی ها را به یکدیگر، به راد ارت و یا به صفحه ارت متصل می کنند. به طور کلی استفاده از اتصالات مناسب در ایجاد ایمنی سیستم ارتینگ به میزان زیادی حائز اهمیت می باشد.

طراحی ارتینگ توسط افراد حرفه ای معمولا برای ایجاد اتصال کامل تر و مناسب از جوش کدولد و یا اتصالات مخصوص این سیستم استفاده می کنند. این قطعات را معمولا برای افزایش میزان کیفیت و دوام اتصال بین دو سیم مسی و یا برای اتصال صفحه به سیستم ارت استفاده می کنند. لازم به ذکر است اندازه ی اتصالاتی که در سیستم ارتینگ مورد استفاده قرار می گیرد بسیار مهم می باشد که شاید در نگاه اول چندان پر اهمیت به نظر نرسد.

شیوه ی دیگری که در سال های اخیر بسیار مورد توجه طراحان سیستم ارتینگ برای ایجاد اتصال میان صفحه مسی و رسانا استفاده از جوش کدولد می باشد. کارشناسان عقیده دارند که این شیوه به عنوان بهترین روش برای اتصال سیم و کابل به صفحه ارت شناخته می شود.

نحوه نصب الکترود در سیستم ارت

طراحی ارتینگ به صورت استاندارد این اجازه را به کاربران می دهد که از الکترود های فلزی با جنس مس، آهن با روکش مس و یا گالوانیزه و استنلس استیل استفاده کنند. این بخش به عنوان آخرین قسمت در طراحی سیستم ارت محسوب می شود که در زمین دفن می شود و باید به شکل صحیحی انجام بگیرد. طراحان سیستم های ارتینگ عقیده دارند که باید الکترود را در محلی به کار ببرند که از رطوبت مناسبی برخوردار باشد تا مقاومت سیستم ارت در کمترین میزان ممکن قرار گیرد.

طراحی ارتینگ غیر استاندارد چه معایبی را به دنبال دارد

در صورتی که طراحی سیستم های ارتینگ به صورت غیر اصولی انجام گیرد عملکرد سیستم دچار اشکال و خطا خواهد شد. طراحی ارتینگ غیر حرفه ای باعث می شود ولتاژ سیستم در شرایط عادی و یا بر اثر ایجاد اتصالی دچار عدم تعادل شده و یا در برخی موارد سیم نول نیز خود دارای پتانسیل شود.

همچنین ممکن است در این موقعیت جان اپراتورها و کارکنان و… در برابر برق گرفتگی به خطر افتد. یکی از مواردی که در طراحی سیستم ارت غیر حرفه ای بسیار به چشم می آید این است که هنگامی که خطایی در سیستم رخ بدهد عیب یابی آن بسیار مشکل خواهد بود. در سیستم های غیر استاندارد عدم وجود حفاظت الکتریکی در تجهیزات بسیار رایج است.

طراحی ارتینگ غیر استاندارد در برخی موارد ممکن است باعث ایجاد آتش سوزي شود. اين امر معمولا به دليل اختلال در سيم بندي و كابل كشي سيستم ارتينگ مي باشد، كه موجب قطع ارتباط با زمين مي شود. اين امر باعث مي شود كه سيستم دير عمل كند يا به طور قطع عملكردي نداشته باشد.

اين امر باعث مي شود كه سيستم هاي ارتينگ به جاي ايجاد امنيت، خسارات مالي و جاني جبران ناپذیری را به افراد بزنند. نکته ی قابل توجه در طراحی سیستم ارتینگ این است که این فرایند باید توسط افراد متخصص و کاردان انجام بگیرد زیرا در صورتی که سیستم ارتینگ به صورت ناقص و غیر استاندارد طراحی شود کارایی لازم را نخواهد داشت.

تاریخچه سیستم ارتینگ

طراحی ارتینگ در سال های نسبتا دور یعنی حدود 200 سال پیش مفهومی نداشته است. در حقیقت دو قرن پیش مفهوم اساسی به نام سیستم ارتینگ وجود نداشت و تقریبا در هیچ کجای دنیا از این سیستم استفاده نمی شد. به همین علت صدمات ناشی از برق گرفتگی در اماکن عمومی و منازل مسکونی بسیار رایج بوده است.

طراحی ارتینگ از سال 1924 برای نخستین بار در انگلستان اجباری شد. سپس قانون استفاده از این سیستم در اکثر اماکن کشور انگلستان اجباری شد و رفته رفته در سراسر جهان نیز مورد استفاده قرار گرفت.

خدمات شرکت ها برای طراحی سیستم ارت

طراحی ارتینگ با توجه به اهمیت فوق العاده ای که دارد باید توسط یک گروه متخصص مانند شرکت دانش آریا به عنوان شرکت طراح سیستم ارتینگ انجام بگیرد. این تیم موارد مختلفی را برای اجرای استانداردهای مربوط به سیستم ارتینگ انجام می دهد که شامل:

آنالیز خاک و تعیین مقاومت زمین که سیستم ارتینگ در آن نصب می شود.
اجرای فرایند هم پتانسیل سازی یا طراحی و اجرای سیستم های همبندی الکتریکی.
اجرای سیستم های ارتینگ با استفاده از روش های شبکه ی مش، چاه ارت، الکترودهای میله ای و ….
طراحی سیستم ارتینگ و تست و بررسی این سیستم بر اساس استانداردهای موجود می باشد.
طراحی ارتینگ باید تحت نظر افراد با تجربه با رعایت اصول مهندسی و به صورت تضمینی انجام بگیرد. یکی دیگر از خدمات شرکت دانش آریا ارائه ی محصولات ارتینگ مانند میله ارت، ارت پیت، مواد کاهنده ی مقاومت خاک، انواع میله ارت، پودر جوش و … است. پیش از اینکه به طراحی سیستم ارت بپردازید لازم است با مشاورین و مهندسان حرفه ای در این زمینه مشورت های لازم را داشته باشید تا یک سیستم استاندارد و ایمن را داشته باشید زیرا مهم ترین وظیفه سیستم ارتینگ ایجاد امنیت در برابر وقوع صاعقه و جریان های خطای الکتریکی می باشد.

برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه سیستم ارتینگ و خرید محصولات ارتینگ با کارشناسان مجموعه تماس حاصل فرمایید.

لینکدین دانش آریا را دنبال کنید.