• عیب یابی سیستم ارتینگ

عیب یابی سیستم ارتینگ

آشنایی با عیب یابی سیستم ارتینگ

عیب یابی سیستم ارتینگ و تست های دوره ای به عنوان یکی از مهم ترین شاخص های اندازه گیری در این سیستم به شمار می رود. در واقع سیستم های ارت علاوه بر تضمین علمکرد مطلوب تجهیزات الکتریکی به عنوان حافظ جان و سلامت انسان ها به شمار می روند، از این رو رفع عیب سیستم ارتینگ و صحت کارکرد این تجهیزات در تاسیسات برقی از اهمیت فوق العاده ای برخوردار می باشند.

بازرسی سیستم ارتینگ و اندازه گیری میزان مقاومت الکتریکی در سیستم های ارتینگ یا فرایند اتصال به زمین باید توسط شرکت بازرس سیستم ارتینگ حرفه ای و آشنا به اصول انجام بگیرد. اخذ تاییدیه در این زمینه به عنوان یکی از قوانین لازم الاجرا است که از سوی وزارت کار برای اماکن مختلف مانند ساختمان های مسکونی، تجاری و صنعتی انجام می گیرد.

لینک های مفید:
نصب سیستم ارتینگ

چرا عیب یابی سیستم ارتینگ مهم است

صدور گواهی سیستم ارتینگ به صورت معمول شامل اندازه ی مقاومت الکتریکی چاه ارت و شبکه اتصال به زمین می باشد. برای دریافت صدور گواهی حفاظت از صاعقه از دستگاه های ویژه و روش های عملیاتی خاصی استفاده می کنند و در ادامه ی این فرایند آزمایش و بررسی اتصال به زمین و تست همبندی تجهیزات برقی و غیر برقی انجام می گیرد.
برای اجرای تست سلامت سیستم ارتینگ لازم است که هنگام طراحی و اجرای این سیستم دریچه های تست یا ارت پیت را لحاظ کنند. این بخش از سیستم ارتینگ باعث می شود که عملیات اندازه گیری و تست چاه ارت به درستی انجام پذیرد.

شرکت هایی که در این زمینه فعالیت می کنند برای صدور گواهی حفاظت از صاعقه عملیاتی را انجام داده و سپس نتایج به دست آمده را با استناد به آیین نامه های مربوطه اعلام می کنند و در صورت تطابق با آیین نامه های مورد نظر گواهی مذکور صادر خواهد شد، این آیین نامه ها شامل:
آیین نامه های ایمنی برقی مربوط به سیستم اتصال به زمین، مبحث سیزدهم مقررات ملی ساختمان ها که شامل طرح و اجرای تاسیسات برقی در ساختمان ها می گردد و رعایت استاندارد های جهانی در ارتباط با ایمنی برق مانند IEC , IEEE و …. می باشد.
رفع عیب حفاظت از صاعقه و گواهی مربوط به سلامت سیستم های ارتینگ و ایمنی برق که شامل مجموعه ی فوق می شود باید با مجوز رسمی از وزارت کار کشور صادر گردد. در صورت وجود مشکلات سیستم ارتینگ باید موارد مغایر رفع شود. برای رفع مشکل در سیستم ارتینگ لازم است با شرکت هایی نظیر دانش آریا مشاوره فنی انجام شود. این شرکت راهکارهای فنی و ایمنی را در جهت رفع ایراد های سیستم ارتینگ ارائه می دهد.

لینک های مفید:
مشاوره ارتینگ

هدف از عیب یابی سیستم ارتینگ

عیب یابی سیستم ارتینگ و رفع اشکالات در آن با توجه به آمار حوادث برق گرفتگی و عدم رعایت ایمنی برق حائز اهمیت می باشد. تست های مربوط به رفع مشکلات سیستم ارتینگ جهت بهبود و ارتقاء هرگونه اتفاقات ناشی از برق انجام می گیرد.
برای انجام عملیات و فرایند مربوط به رفع مشکل سیستم ارتینگ و صحت عملکرد آن به شکل سالیانه فرایندی انجام می شود. این فرایند اهدافی را دنبال می کنند که شامل: محافظت از سلامت و ایجاد امنیت افرادی که با تاسیسات برقی در ارتباط هستند، ایجاد شرایط مناسب برای صحت عملکرد در تجهیزات برقی با تکیه بر سیستم اتصال به زمین سالم.

مزایای بازرسی و تست سیستم های ارتینگ

عیب یابی سیستم ارتینگ مزیت های زیادی دارد. با توجه به اینکه همه ی تجهیزات برقی و الکتریکی به این سامانه متصل هستند؛ در ابتدا باید توجه داشته باشید که سیستم ارتینگ باید در جهت حفظ امنیت کاربران انسانی و تجهیزات الکترونیک و الکتریکی طراحی، اجرا و عیب یابی شود تا برای مثال ولتاژ تماسی ایجاد نگردد و یا ولتاژ ها و جریان های ناخواسته به زمین منتقل شده و یا اثرات صاعقه را از مدار حذف یا به حداقل میزان ممکن برساند.

استفاده از سیستم ارتینگ و حفاظت در برابر صاعقه به این مفهوم است که خیال افراد از بابت خطر در هنگام وقوع صاعقه آسوده باشد. در ادامه باید به این موضوع بپردازیم که چه تضمینی وجود دارد در موقعیت های بعدی در هنگام بروز این حوادث سیستم ارتینگ مورد نظر به خوبی عمل کند.

مطالب مرتبط : کابل ارت

بازرسی سیستم های ارتینگ و همبندی

عیب یابی سیستم ارتینگ به این دلیل مهم است که منجر به کاهش حوادث ناشی از برق گرفتگی صنعتی و خانگی می شود. ضرورت استفاده از سیستم های ارت و تست و بازرسی به موقع آن از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد.
برای صدور گواهی رفع عیب موجود در سیستم ارتینگ باید همه ی موارد زیر رعایت شود. یکی از مواردی که در این زمینه مورد بررسی قرار می گیرد بازرسی چاه ارت می شود. توجه داشته باشید که سیستم ارتینگ فقط شامل برق در ساختمان ها نیست بلکه ابزار دقیق، صاعقه گیر و … را نیز در بر می گیرد.
یکی از پرکاربرد ترین روش های ایجاد سیستم ارتینگ ایجاد چاه های ارت می باشد. برای ایجاد چاه ارت باید یک چاه عمیق در عمق چند متری زمین حفر شود. عمق چاه ارت باید تا منطقه ی مرطوب زمین برسد. بعد از حفر چاه مورد نظر باید سیم مسی را به یک الکترود یا صفحه ی مسی جوش بدهند. پیرامون این صفحات مسی را با ترکیب مواد کاهنده و خاک می پوشانند.

روش های عیب یابی سیستم ارتینگ

عیب یابی سیستم ارتینگ به روش های مختلفی انجام می گیرد. روش ترانسفورماتور یا ولت متر به عنوان یکی از روش های مورد اعتماد برای تست سیستم های ارتینگ شناخته می شود. با کمک این روش می توانیم با استفاده از خروجی چاه به تفسیر اطلاعات عددی بپردازیم.
در این روش از سه وسیله ی ولت متر، آمپرمتر و ترانسفورماتور استفاده می کنند. به کمک این تجهیزات و اتصال آن ها به محل دقیق و قرار دادن میزان نمایش اعداد بر روی این تجهیزات می توانید با استفاده از یک فرمول ریاضی ساده میزان مقاومت دقیق چاه را تشخیص دهید.
عیب یابی سیستم ارتینگ در این روش با کمک سوندهایی که در زمین قرار می گیرند انجام می شود. یک سر آمپرمتر را به آخرین سوند متصل می کنند سپس آمپرمتر را به ثانویه ترانس سری می کنند. پس از آن سر ترانس را به چاه ارت اتصال می دهند.
از طرف دیگر بخش جدای ولت متر را به سیم چاه ارت و بخش دیگر را به سوند اول اتصال می دهند. میزان مقاومت چاه ارت با اتصال ترانس به برق 220 ولت و تقسیم عدد به دست آمده به آمپر به دست می آید.
عیب یابی سیستم ارتینگ به روش ارت تستر این روش به سادگی انجام می گیرد. اما ساده ترین روش برای تشخیص و رفع مشکلات سیستم ارتینگ استفاده از فیوز مینیاتوری است. این روش به عنوان تجربی ترین شیوه ی بازرسی می باشد. در این روش سر فیوز را به برق وصل می کنند. بخش دیگر را برای چند لحظه به سیستم خروجی ارتینگ متصل می کنند. در صورتی که هنگام انجام این تست فیوز قطع گردد چاه ارتینگ از مقاومت استاندارد برخوردار می باشد.

لینک های مفید:
آموزش ارتینگ

گواهینامه تست سیستم ارتینگ

برای ایجاد اطمینان و اعتماد از عملکرد در سیستم های ارتینگ، لازم است بر اساس قوانین وزارت کار و مقررات شهری تست های دوره ای انجام بگیرد. شرکت دانش آریا با بهره مندی از یک کادر مجرب و حرفه ای بازرسی سیستم ارتینگ را در اماکن مورد نظر انجام داده و پس از انجام تست، ارزیابی، عیب یابی، اندازه گیری و بررسی سیستم، گواهینامه ی مورد نظر را به کارفرمایان ارائه می کنند.

عیب یابی سیستم ارتینگ یک امر بسیار مهم به شمار می رود که برای انجام این فرایند باید از کارشناسان و افراد مجرب کمک بگیرید. در صورتی که عملکرد سیستم های ارتینگ دچار مشکل باشند ممکن است خسارات جبران ناپذیری اتفاق بیفتد. شرکت فنی دانش آریا در زمینه طراحی و اجرای سیستم ارتینگ از تجربه ی بالایی برخوردار است.
همانطور که می دانید سیستم های ارتینگ نقش تاثیرگذاری در کاهش برق گرفتگی دارند بنابراین لازم است بازرسی و تست این سیستم ها به درستی انجام بگیرد. اندازه گیری میزان مقاومت زمین به عنوان بخشی از عملیات ارزیابی و رفع سیستم ارتینگ نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد، این تست باید در زمان نصب الکترود و پس از آن در فواصل مختلف انجام بگیرد. انجام این تست ها باعث می شود که مقاومت زمین در طول زمان تحت نظر بوده و تغییرات نامطلوب آن کنترل گردد.
عیب یابی سیستم ارتینگ نه تنها باعث کاهش خطر خرابی سیستم می شود بلکه خطرات را دفع می کند. با توجه به اینکه تاسیسات الکتریکی باید به سیستم ارتینگ مجهز باشند؛ اهمیت تست ارتینگ نیز افزایش پیدا می کند.

نتیجه گیری

عیب یابی سیستم ارتینگ یکی از مهم ترین موارد است. برای انجام تست های ارتینگ لازم است که اقدامات لازم انجام بگیرد. با توجه به اهمیت این تست ها، عملیات مذکور باید توسط بازرسان و کارشناسان مجرب انجام بگیرد.
پیش از انجام آزمایش های لازم برای انجام تست و عیب یابی سیستم ارتینگ باید از تیم های مجرب استفاده شود. در صورتی که از شرکت های غیر حرفه ای کمک بگیرید ممکن است اشکالاتی در سیستم الکترونیکی رخ بدهد که منجر به اتفاقات جبران ناپذیری شود. شرکت دانش آریا شما را در این امر یاری خواهد کرد.

لینکدین دانش آریا را دنبال کنید.