الکترود روکش مسی

بررسی الکترود روکش مسی

الکترود روکش مسی یکی از اجزای پرکاربرد در سیستم ارتینگ به شمار می رود. در حال حاضر پیشرفت های چشمگیری در زمینه تولید الکترود روکش مسی به صورت حرفه ای و علمی صورت گرفته است. امروزه روش دوزه کشی به عنوان یک شیوه ی منسوخ شناخته شده است و یکی از متداول ترین روش های تولید الکترودهای با روکش مسی قرار دادن اتم های مس بر روی مغزی فولاد است. برای ایجاد عملکرد بهتر ابتدا مغزی الکترود را که از جنس فولاد است با استفاده از روش اسید شویی مغزی فولادی را اکسید زدایی می کنند. پس از آن با کمک سیستم چربی گیر همه ی آلودگی ها را از روی آن پاک می کنند.

در مرحله آخر تولید الکترود روکش مسی با استفاده از یک مکانیزم خاص، آلیاژی با مقاومت بالا را از مس را به ضخامت چند میکرون بر روی مغزی فولاد قرار می دهند با استفاده از این شیوه یک الکترود یکپارچه و غیر قابل تفکیک از مس و فولاد به دست می آید. این نوع الکترود از کیفیت بالا و طول عمر زیادی برخوردار هستند.

یکی از نکات مهمی که تولید کننده الکترود روکش مسی رعایت می کند این است که در زمان تولید ضخامت مس را تا هر اندازه که کارشناسان و کارفرمایان معین می کنند برای روکش الکترود در نظر می گیرند. این در حالی است که در روش دوزه کشی تنها می توانید الکترود هایی با طول 3 متر داشته باشید که قطرهای متفاوتی داشته باشند.

مطالب مرتبط : کابل ارت

مزایای استفاده از الکترود روکش مسی

 انتخاب الکترود های روکش مسی باعث می شود که در زمان کوبش درون زمین دچار شکستگی و پارگی نشوند.
 این نوع الکترودها به دلیل ساختاری که دارند مانند یک میخ فولادی عمل می کنند و به راحتی در زمین های سخت قرار می گیرند.
 یکی از مهم ترین ویژگی های الکترود روکش مسی این است که اتصال مکانیکی و الکتریکی بسیار با کیفیتی میان مس و فولاد وجود دارد.
 به علت عدم نفوذ آب به داخل الکترود ها مغزی آن ها کاملا سالم می ماند و دچار خوردگی نمی شوند.
 فرایند تولید الکترود روکش مسی به گونه ای انجام می شود که نیاز به حرارت ندارد به همین دلیل باعث می شود که مغزی فولاد سختی خود را از دست ندهد.

مطالب مرتبط : الکترود تمام مس

از الکترود روکش مسی در کجا استفاده می شود

الکترودهای روکش مسی را معمولا در مکان هایی به کار می برند که امکان حفر چاه ارت وجود نداشته باشد. از این محصول در اکثر سازه های فلزی مانند دکل های مربوط به برق و مخابرات، راه آهن، منبع های هوایی و …استفاده می کنند تا به کمک آن ها از انتقال ناخواسته برق به زمین و خطراتی که ممکن است براثر برق گرفتگی به وجود بیایید همچنین سایر خسارت هایی که ممکن است بر اثر صاعقه یا جریان برق به وجود آید جلوگیری کنند.
این الکترودها را در سایز و طول های مختلف تولید می کنند که به وسیله کوبش درون زمین قرار می گیرند که به وسیله ی جوش احتراقی و یراق آلات به سیم ارت متصل می شوند.

انواع الکترود روکش مسی کدام هستند

الکترودهای روکش مسی در انواع مختلفی عرضه می شوند در زمان خرید الکترود روکش مسی باید به این نکته توجه داشته باشید که براساس محیط اجرای سیستم ارتینگ و نیازتان الکترود را انتخاب کنید.
الکترود روکش مسی در اشکال مختلفی مانند افقی، نواری یا کمربندی، شبکه ای و پنجره ای، صفحه ای و ….ارائه و نصب می شوند. انواع الکترودها با توجه به وسعت مکان و محوطه هایی که قرار است سیستم ارتینگ در آن ها اجرا شود انتخاب می شوند. این الکترودها را معمولا در عمق 0.5 تا 0.8 متری از سطح زمین نصب می کنند. این نوع الکترود ها را اغلب در مناطق سنگلاخی و مکان هایی که امکان حفاری در آن ها وجود ندارد نصب می کنند.

الکترود روکش مسی صفحه ای

این نوع الکترود ها در دو شکل مختلف عرضه می شوند الکترودهای صفحه ای کم عمق را معمولا در مناطقی استفاده می کنند که کمترین میزان پوشش خاک از لبه ی بالایی صفحه 1.5 متر می باشد.

الکترود صفحه ای عمیق

این نوع الکترود روکش مسی را برای مواردی استفاده می کنند که عمق خاک بیشتر از 3 متر باشد برای رسیدن به لایه های مرطوب استفاده می شود. این روش چندان ارزان قیمت نیست.
طول و عرض این نوع الکترود را معمولا 50 در 50 در نظر می گیرند. حداقل قطری که برای الکترودهای صفحه ای با روکش مسی 2 میلی متر در نظر می گیرند. خلوصی که برای روکش های مسی در نظر می گیرند به صورت حداقلی 99.9 درصد می باشد.
اتصال هادی های زمین به الکترودهای صفحه ای روکش مسی باید حداقل در دو نقطه جداگانه انجام بگیرد.

اجرای الکترود روکش مسی میله ای

الکترودهای روکش مسی به دلیل ساختار فولادی، مسی که دارند باید در زمین بکر کوبیده شوند. عمق این الکترودها باید به اندازه ای باشد که در فصول مختلف سال خشک شدن یا یخ زدگی بر روی میزان مقاومت آن تاثیر قابل ملاحظه ای نداشته باشد. بنابراین عمق آن را با توجه به شرایط اقلیمی انتخاب می کنند.
برای کوبیدن این نوع الکترود و محافظت از آن در برابر ضربه ها در نوک الکترود میله ای یک قطعه ی فولادی محکم و نوک تیز را قرار می دهند. سپس در انتهای آن چکش خوار را قرار می دهند تا فرایند کوبیده شدن به سادگی انجام شود.

یکی از دلایل استفاده از الکترود روکش مسی این است که در زیر خاک دوام زیادی می آورد . الکترودهای میله ای روکش مسی نسبت به دیگر نمونه های الکترود مقرون به صرفه تر هستند به این دلیل که نیازی به حفر چاه ارت ندارند. یکی دیگر از ویژگی های این نوع الکترود مقاومت بالای آن در مقایسه با الکترودهای صفحه ای است. در صورتی که نیاز باشد به مقاومت کم دسترسی پیدا کنید می توانید از چند عدد الکترود میله ای استفاده کنید و آن ها را به همدیگر متصل کنید.

قطر میله های فولادی در این نوع الکترودها نباید از 16 میلی متر کمتر باشد و سطح مقطع روکش مسی که برای آن ها اعمال می شود باید به صورت حداقلی 20 درصد از سطح مقطع مغز فولادی الکترود باشد.
لایه مسی که بر روی این نوع از الکترودها اعمال می شود باید با روش آبکاری الکتریکی یا جوش مولکولی بر روی بدنه ی میله قرار بگیرد. حداقل خلوص مسی که برای ساخت این نوع الکترودها به کار می برند ۹۹/۹ می باشد.

معایب الکترود روکش مسی میله ای

نکته ی قابل توجه ای که در هنگام فروش الکترود روکش مسی مطرح می شود معایبی است که خواه ناخواه در این تجهیزات وجود دارد در ادامه قصد داریم بررسی برخی از این موارد بپردازیم.
با توجه به اینکه میان روکش مسی و میله ی فولادی فاصله های ذره بینی وجود دارد امکان جذب املاح و رطوبت خاک وجود داشته و ممکن است پیل الکتریکی ایجاد شود و باعث خوردگی سریع الکترود ها می شود.
به دلیل یکپارچه نبودن روکش مسی و میله ی فولادی در هنگام کوبیدن آن در زمین در صورتی که جانب احتیاط را نگه ندارید امکان دارد که روکش از میله جدا شود.
در صورتی که دستورالعمل های لازم انجام نگیرد پوسیدگی در ساختار الکترودها زودتر از موعد رخ می دهد.

عوامل تاثیرگذار برای نصب الکترود روکش مسی

مقاومت خاک

یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار مقاومت به خاک است که با واحد اهم سانتی متر اندازه گیری می شود. این پارامتر نقش مهمی در سیستم اتصال به زمین ایفا می کند. باید پیش از طراحی یک سیستم ارتینگ زمین مناسب را انتخاب کنید.
قطر این نوع الکترودها را معمولا در اندازه های 16 ، 20 و 25 میلی متر انتخاب می کنند و طول آن ها از 1.5 تا 3 متر در نظر می گیرند. نکته ی مهم این است که قطر الکترود های میله ای تاثیر چندانی در مقاومت الکترودها ندارند. در صورتی که قطر الکترودها را افزایش بدهند صرفا مقاومت مکانیکی آن افزایش پیدا می کند و تاثیری در مقاومت الکتریکی نخواهد داشت.

لیست قیمت الکترود روکش مسی

قیمت این نوع الکترود ها نسبت به میله ارت با روکش گالوانیزه به دلیل استفاده از مس ممکن است گران تر باشد اما به دلیل مقاومت بالایی که دارند بسیار مورد توجه قرار می گیرد. الکترودهای با روکش مسی باید به اندازه ی کافی بزرگ باشد تا بتواند بالاترین جریان خطای موجود را در طول بیشترین زمان تحمل کند. همان طور که می دانید روش های به کار رفته در هنگام ساخت الکترود ها بر روی دوام و پایداری آن ها تاثیر زیادی دارند. در هنگام خرید الکترود روکش مسی بهتر است به نماینده فروش الکترود روکش مسی معتبر مراجعه کنید و بهترین انتخاب را داشته باشید. در صورتی که از مراکز غیر مجاز خرید کنید امکان دارد که در زمان قرار دادن الکترودها درون خاک دچار کج شدگی شوند یا روکش ها از مغزی فلزی جدا شوند. الکترود های نامرغوب زودتر از حد معمول دچار پوسیدگی می شوند.