معرفی معیارهای حفاظت کاتدی

روش­های مختلفی وجود دارد که براساس آنها می­توان تشخیص داد که سازه تحت حفاظت کاتدیک بطور مؤثر و کامل تحت حفاظت خوردگی قرار دارد. از آنجا که خوردگی و حفاظت کاتدیک دارای اصول الکتروشیمیایی هستند. بنابراین از روش­هاس الکتروشیمیایی بعنوان رایج­ترین روش­ها و معیارها برای تعیین میزان حفاظت از خوردگی استفاده می­شود.

علاوه بر روش­های الکتروشیمیایی، از انجام بازرسی­ها نیز برای تعیین شرایط واقعی سازه تحت حفاظت استفاده می­شود تا مشخص گردد که آیا سازه در تمام مدت از حفاظت مؤثر و کافی برخوردار بوده است یا نه؟ اگر هیچگونه حمله خوردگی بر سازه تحت حفاظت در محیط خورنده بوقوع نپیوسته باشد می­توان نتیجه گرفت که سیستم حفاظت اعمال شده بطور صحیح و مؤثر کار می­کند.

برای سازه­های مدفون در زمین و غوطه­ور در آب در دسترسی به سازه­ها به آسانی مقدور نیست، معمولاً از معیارهای الکتروشیمیایی برای تعیین میزان حفاظت از خوردگی استفاده می­شود.

معیارهای حفاظت کاتدی

معیار الکتریکی

برای سازه­ های مدفون و غوطه­ ور، معیارهای ارائه شده براساس پتانسیل الکتروشیمیایی سطوح سازه تحت حفاظت، رایج­ترین معیار برای تعیین میزان حفاظت از خوردگی است. برای اندازه­گیری پتانسیل الکتروشیمیایی، از یک ولتمتر با امپدانس بالا استفاده می­شود. در این روش اختلاف پتانسیل بین سازه و الکترود مرجعی که در تماس با الکترولیت است طبق شکل 6، اندازه­گیری می­شود. برای سازه­های مدفون در خاک، از الکترود مرجع مس – سولفات مس استفاده می­شود.

از الکترودهای مرجع دیگر نیز در شرایط خاص استفاده می­شود. مقدار پتانسیل خوانده شده توسط هر الکترود مرجع قابل تبدیل به الکترود مرجع دیگر است. برای اطمینان از این که پتانسیل اعلام شده براساس کدام الکترود مرجع است باید همواره نوع الکترود، به دنبال میزان عددی پتانسیل قید شود. از آنجا که اندازه­گیری­های پتانسیل بیشتر برای خطوط لوله مدفون است، بنابراین معمولاً به آن لفظ پتانسیل لوله به خاک اطلاق می­شود، حتی اگر منظور اندازه­گیری پتانسیل دیواره مخزن نگهدارنده آب در تماس با آب شیرین باشد. اما بهترین و دقیق­ترین عنوان برای آن، عنوان پتانسیل سازه به الکترولیت است.

لینک های مفید : فروش لوازم جانبی حفاظت کاتدیک

ساختار پتانسیل سازه نسبت به الکترولیت

معیارهای حفاظت کاتدی – ساختار پتانسیل سازه نسبت به الکترولیت

معیار پتانسیل سازه نسبت به الکترولیت

به منظور مشخص نمودن آن که سازه­ای تحت حفاظت کافی می­باشد، اندازه­گیری­های پتانسیل سازه، به الکترولیت در نواحی مختلف در اطراف سازه انجام می­شود. براساس تئوری­های خوردگی، آزمایش­های آزمایشگاهی و مخصوصاً براساس تجربیات میدانی بر روی تعدادی زیادی از سازه­های تحت حفاظت کاتدی، معیار پتانسیل سازه نسبت به الکترولیت توسعه یافته است.

استاندارد انجمن ملی مهندسین آمریکا (NACE) شماره  RP-01-69

اطلاعات ذیل از این استاندارد تحت عنوان «کنترل خوردگی سطوح خارجی خطوط لوله مدفون در زمین و غوطه­ور در آب» اقتباس گردیده است.

اندازه­ گیری­های پتانسیل بر روی خطوط لوله باید در شرایطی انجام پذیرد که الکترود مرجع در تماس با الکترولیت و در نزدیک­ترین فاصله ممکن از خط لوله قرار داشته باشد. چنین اندازه­گیری­هایی برای تمام سازه­ها و در تمام الکترولیت­ها باید به همین صورت انجام پذیرد. قابل ذکر است که در این مورد باید به افت ولتاژ در مناطقی غیر از منطقه فصل مشترک بین سازه والکترولیت، حضور فلزات غیر همجنس و اثر سازه­های غریبه در محیط اطراف سازه در اندازه گیری­های ولتاژ توجه شود. هیچ معیاری به تنهایی برای ارزیابی مؤثر بودن حفاظت کاتدی برای تمام شرایط رضایتبخش نیست. معمولاً مجموعه­ای از معیارها برای سازه­های مشخص باید بکار گرفته شوند.

معیار برای حفاظت کاتدی سازه های فولادی و چدنی

معیارهای برای حفاظت کاتدی سازه­های فولادی و چدنی در خاک و آب به شرح ذیل هست:

  • سازه پس از اعمال جریان دارای پتانسیلی معادل با 850- میلی ولت با منفی­تر نسبت به الکترود مرجع مس – سولفات مس باشد. از آنجا که این پتانسیل موقعی اندازه­گیری می­شود که جریان حفاظتی به سازه اعمال شده است، بنابراین این اندازه­گیری صحیح پتانسیل سازه باید میزان افت ولتاژ که در اثر عبور جریان از داخل الکترولیت حاصل می­گردد در پتانسیل قرائت شده اصلاح گردد.
  • 100 میلی ولت یا شیفت پلاریزاسیون منفی­تر بین سطح خط لوله و الکترود مرجع پایدار که در تماس با الکترولیت باشد تشکیل و یا زوال این پلاریزاسیون در این معیار قابل ارزیابی است.
  • یک پتانسیل که حداقل به اندازه پتانسیل حاصل از منحنی E – Log i منفی باشد.
  • عبور جریان حفاظتی خالص از الکترولیت به سطح فلز که توسط تکنیک ارزیابی جریان زمین تعیین می­شود.

معیار حفاظت برای آلومینیوم

شیفت پتانسیل 100 میلی ولت یا منفی­تر که در قسمت 3- 3- 1- 1 ارائه گردید.

توصیه­ احتیاطی

اعمال ولتاژهای زیاد: اگر پتانسل اعمالی برای حفاظت کاتدی سازه که براساس اندازه­گیری پتانسیل بین سطح سازه و یک الکترود مرجع مس – سولفات مس اشباع انجام گرفته، منفی­تر از 1/20- ولت باشد، در این صورت سازه خورده می­شود. قابل ذکر است که مقدار افت ولتاژ در محیط الکترولیت اطراف سازه باید جبران شده باشد. بنابراین اعمال ولتاژ منفی­تر از 1/20- ولت هنگامی مجاز است که نتایج آزمایشات قبلی برای آن محیط خاص نشان داده است که هیچ گونه خوردگی رخ نمی­دهد.

شرایط خاک قلیائی: آلومینیوم در محیط­های قلیائی دچار خوردگی می­شود. از آنجا که اعمال حفاظت کاتدی باعث افزایش pH در سطح سازه­های آلومینومی می­شود، بنابراین انجام آزمایش­های لازم بر سطح سازه­های آلومینیمی قبل از اعمال حفاظت کاتدی ضروری است تا از بوجود آمدن خوردگی حفره­ای بر سطح آلومینیم در محیط­های با pH  بیش از 8 جلوگیری شود.

معیار حفاظت برای مس

تغییر پتانسیل در جهت منفی­تر معادل 100 میلی ولت یا بیشتر

معیار حفاظت برای سازه های تشکیل شده از فلزات غیر هم جنس

اعمال پتانسیل منفی معادل با پتانسیل مورد نیاز برای حفاظت فلزی از سازه که در جدول پتناسیل آندی تر است. این پتانسیل نباید از حداکثر پتانسیل مجاز برای هر یک از فلزات تشکیل دهنده آن سازه تجاوز نماید. رعایت این مطلب بخصوص زمانی که از آلومینیم در ساخت سازه استفاده شده باشد، ضروری است.

معیار حفاظت برای سرب

معیار برای سرب بشرح ذیل است:

  • اعمال پتانسیل 750- میلی ولت یا منفی­تر از آن نسبت به الکترود مرجع مس – سولفات مس، البته اندازه­گیری این میزان پتانسیل باید در خلال مدت زمانی انجام شود که جریان حفاظتی بر سطح سازه اعمال می­شود.
  • تغییر پتانسیل در جهت منفی شدن معادل 100 میلی ولت یا بیشتر (رجوع شود به قسمت 3- 3- 1- 1)

توجه: در مورد سرب نیز موارد احتیاطی گفته شده برای آلومینیوم، دربارۀ دقت در جلوگیری از اعمال پتانسیل­های منفی­تر از 1/2- ولت و تماس با خاک­های قلیایی صادق است.

عواقب حفظت ناکافی و زیر حد مجاز

اگر پتانسیل اندازه­گیری شده سازه، مثبت­تر از حد مجاز پتانسیل حفاظتی که توسط معیارهای حفاظت ارائه شده است باشد، سازه تحت حفاظت کامل کاتدی نیست و در نتیجه خورده خواهد شد. البته خوردگی سازه در این حالت کمتر از خوردگی سازه بدون حفاظت است. قابل ذکر است که خوردگی سازه، به نسبت مقدار جریان اعمالی به آن کاهش می­یابد. در صورتی که جریان حفاظتی بطور کامل قطع شود، خوردگی سازه پس از گذشت مدت زمان کوتاهی به حالت اولیه قبل از اعمال حفاظت برمی­گردد.

عواقب اعمال حفاظت اضافی

همانطور که اعمال پتانسیل منفی­تر از حد مجاز پتانسیل حفاظتی بر سازه­های آلومینیمی و سربی باعث ایجاد خوردگی در آنها می­شود، اعمال این میزان پتانسیل بر دیگر سازه­ها نیز مشکل آفرین خواهد بود. مثلاً اعمال پتانسیل اضافی بر سازه­های فولادی بویژه فولادهای با استحکام بالا، باعث مشکلاتی همچون به هدر رفتن انرژی الکتریکی، کنده شدن و آسیب دیدن پوشش­های محافظ و تردی هیدروژنی در آنها می­شود.

کنده شدن پوشش های محافظ

اعمال پتانسیل حفاظتی اضافی می­تواند منجر به تولید گاز هیدروژن شود. هنگامی که پتانسیل حفاظت کاتدی بر سازه­های فولادی به عدد 1/12- ولت نسبت به الکترود مرجع مس – سولفات مس (با قطع جریان لحظه­ای) برسد، گاز هیدروژن بر سطح فولاد متصاعد و بین سطح فولاد و پوشش محافظ حبس می­شود. در نتیجه باعث کنده شدن و آسیب به پوشش محافظ می­گردد. پس از آن الکترولیت به فضای بین پوشش و سطح و فلز نفوذ می­کند و در آنجا تجمع می­یابد. حال از آنجا که پوشش­ها مانند عایقی در مقابل عبور جریان عمل می­کنند، مانع از رسیدن جریان محافظ به سطح فلز در نقاط آسیب دیده می­شوند که این امر منجر به وقوع خوردگی در آن نقاط می­شود. برای سازه­های مدفون با پوشش خوب، عمل کنده شدن پوشش به ندرت در پتانسیل مثبت­تر از 1/6- ولت (در حالت اعمال جریان) و با 1/12- ولت (در حالت قطع جریان) رخ می­دهد. پتانسیل­های اخیر نسبت به الکترود مرجع مس – سولفات مس است.

تردی هیدروژنی

هیدروژن حاصل از اعمال پتانسیل­های اضافی به سازه­های فولادی همچنین می­تواند باعث افت نرمی فولاد شود. این حالت بویژه برای فولادهای با استحکام بالا (با استحکام تسلیم بیش از 130000 پوند بر اینچ مربع) محتمل­تر است.

سامانه های حفاظت کاتدی خودکارمعیارهای حفاظت کاتدی  آهن

تغییر وضعیت‌ها، مثل تغییر در سطح آب زیرزمین، تغییرات در سرعت جریان سیال و غیره، جریان مورد نیاز حفاظت کاتدی را تغییر می‌دهد و بنابراین آن را باید به‌ صورت دوره‌ای تنظیم کرد. یک دستگاه ترانسفورماتور – رکتیفایر (T/R) خودکار با یک الکترود مرجع قرار داده‌ شده در زیر زمین همراه با یک دستگاه تقویت‌ کننده، می‌تواند این تنظیم را انجام دهد. وقتی پتانسیل اندازه‌گیری شده با الکترود مرجع از حد معینی کمتر باشد، جریان اعمالی به‌ صورت خودکار افزایش می‌یابد و بالعکس.

معیارهای حفاظت کاتدی آهن

برای سازه‌های فولادی که باید به‌ صورت کاتدی محافظت شوند، پتانسیل آن‌ها باید به اندازی کافی قطبیده شود. معیارهای زیر به‌ صورت رایج برای بررسی انجام این قطبش کافی، استفاده می‌شوند:

معیار mV 850 –

بر اساس این معیار، پتانسیل سازه فولادی که تحت جریان اعمالی خارجی محافظت می‌شود، در مقایسه با پتانسیل الکترود مرجع مس / سولفات مس (CSE) باید حداقل mV 850- یا منفی‌تر باشد. برای مثال اگر زمین فاقد اکسیژن یا هوا باشد و حاوی باکتری کاهش سولفات (SRB) باشد، این پتانسیل باید mV  -950 یا کمتر باشد. پتانسیل لوله / زمین باید در موقعیت “خاموش” بعد از این‌ که جریان برای مدت‌ زمان کوتاهی کافی حداقل چهار ساعت اعمال شد و همچنین در موقعیت “روشن” که جریان هنوز در حال اعمال است، اندازه‌گیری شود.

مسئله‌ای که وجود دارد این است که الکترود مرجع را نمی‌توان مستقیماً روی سیستم خط لوله زیرزمینی قرار داد و بنابراین پتانسیل اندازه‌گیری شده باید ۲۰۰ تا mV  300 بیشتر در جهت منفی باشد به‌ ویژه در زمین‌هایی با خورندگی بالا برای رسیدن به معیار mV -850 این اختلاف پتانسیل را ایجاد می‌کند. این اختلاف به فاصله الکترود مرجع از خط لوله و مقاومت زمین بستگی دارد. برای مثال، در زمینی با مقاومت (P) برابر ohm.cm 5000  و در جایی که فاصله بین الکترود مرجع و خط لوله cm 50 است، پتانسیل اندازه‌گیری شده باید V -1/2 در سطح باشد؛ در حالی‌ که برای فاصله cm 100 باید V 1/5- باشد.

معیار جا به جایی پتانسیل mV 300

بر اساس این معیار، وقتی جریان کاتدی بر سطح فولادی که باید محافظت شود، اعمال می‌شود، پتانسیل اندازه‌گیری شده باید در مقایسه با پتانسیل ایستای سیستم (منظور از پتانسیل ایستا، پتانسیل طبیعی (natural potential) سازه فلزی در محیط الکترولیت قبل از اتصال هر گونه سامانه حفاظت کاتدی به سازه است.) که قبل ‌از اعمال جریان حفاظت کاتدی اندازه‌گیری می‌شود، به اندازهmV  300 در جهت منفی جا به جا شود. به‌ هر حال، از آنجا که پتانسیل سیستم تحت اعمال جریان اندازه‌گیری می‌شود، افت پتانسیل اُهمی IR باید مدنظر قرار گیرد. تفاوت این معیار با معیار mV -850 این است که پتانسیل‌های کمتر از mV -850  ممکن است قابل‌ قبول باشد، اگر پتانسیل ایستای اولیه کمتر از mV -550 باشد، چرا که نتیجه جا به جایی mV 300، پتانسیل کمتر از mV -850 خواهد بود.

معیار جا به جایی قطبش پتانسیل mV 100

علاوه ‌بر معیار اختلاف پتانسیل mV 300 بین پتانسیل ایستا و پتانسیل اندازه‌گیری شده تحت جریان حفاظت کاتدی، جا به‌ جایی قطبش mV 100 بین پتانسیل ایستایی اولیه و پتانسیل ایسای اندازه‌گیری شده بعد از اعمال جریان حفاظت کاتدی برای حداقل چهار ساعت و سپس توقف آن با هدف اندازه‌گیری پتانسیل، نیز باید وجود داشته باشد. از آن جا که این هر دو اندازه‌گیری در موقعیت خاموش، یعنی یعنی وقتی جریان اعمال نمی‌شود، انجام می‌شود افت پتانسیل اُهمی IR مشاهده نمی‌شود و بنابراین، به لحاظ نظری این معیار قابل اطمینان‌ترین معیار است.

قابلیت اطمینان معیار حفاظت کاتدی

در عمل، معیار mV -850  معمولاً ترجیح داده می‌شود، چرا که اجرای آن ساده است. به هر حال، این معیار فقط در مقادیر pH نزدیک به شرایط pH طبیعی و در دماهای پایین قابل اطمینان است و افت پتانسیل اُهمی IR هم بایستی مدنظر قرار گیرد. معیار جا به جایی قطبشmV  -100 به دلیل این که شامل افت IR اُهمی نیست، معیار خوبی است، در حالی که معیار نقطه آغاز ناحیه تافل هر دو حداقل پتانسیل و همچنین حداقل جریان مورد نیاز حفاظت کاتدی را نشان می‌دهد، چرا که E در مقابل  log I  رسم می‌شود.

نتیجتاً، معیار حفاظت کاتدی معمولاً قابل‌ اطمینان است، اگر افت IR اُهمی در مقادیر مقبولی باشد. برای مثال، برای یک خط لوله فولادی که پتانسیل ایستای mV -500 در مقایسه با الکترود مرجع مس / سولفات مس (CSE) دارد، جریان حفاظت کاتدی اعمالی، پتانسیل لوله / زمین زیر mV  -750 را در ابتدا نتیجه می‌دهد و سپس بعد از قطبش به mV -850 می‌رسد که به معیار اول دست ‌یافته است. به معیار دوم هم رسیده‌ایم، چرا که اختلاف بین پتانسیل‌های “روشن” و “خاموش” برابر

است. بعد از این‌ که جریان قطع شد، مقدار پتانسیل برابرmV  700- اندازه‌گیری می‌شود و بنابراین

که بیشترmV  100 است، و از این‌ رو به معیار سوم که معیار جا به‌ جای قطبش است هم دست یافته‌ایم. پتانسیل mV -700 به ‌اندازه mV  150 بیشتر از mV  -850 است و بنابراین با توجه به مقادیر جا به جایی قطبش، این نشان می‌دهد که افت IR اُهمی حدود mV  100 است و پتانسیل به این مقدار کاهش می‌یابد؛ بنابراین، تا زمانی‌ که افت IR اُهمی در مقابل مقدار پتانسیل کاهش می‌یابد، پتانسیل می‌تواند حداقل مقادیرmV  100 باقی بماند، سپس هر کدام از این معیارها قابل ‌اطمینان هستند، معیار اولیه به دلیل سادگی تعیین ترجیح داده می‌شود؛ به‌ هر حال، برای افت پتانسیل اُهمی بزرگ‌تر، معیار جا به‌ جا قطبش mV  100 تنها معیار قابل‌ اطمینان خواهد بود.

مرتبط